Zapewne, kiedy słyszycie „zaburzenia odżywiania”, myślicie „anoreksja” i „bulimia”. Ale zaburzeń związanych z jedzeniem jest dużo więcej. Skąd one w ogóle się biorą? Jakie są objawy tych zaburzeń? Jak je się leczy?
UWAGA! Pamiętaj, że nie jestem lekarzem, dietetykiem, psychologiem. Tworząc ten tekst, bazowałam na różnych źródłach (podanych na samym dole) i nie jestem specjalistą. Nie traktuj proszę mojego tekstu jako diagnozy lekarskiej. Jeżeli podejrzewasz, że możesz mieć wymienione poniżej zaburzenia, zgłoś się do dietetyka, psychologa lub lekarza pierwszego kontaktu. Jeżeli natomiast jesteś osobą z zaburzeniami odżywiania – trzymam za Ciebie kciuki J
Anoreksja
– o tej słyszy się najczęściej. Jest to tzw. jadłowstręt psychiczny. Polega na
ograniczaniu przyjmowania jedzenia, intensywnych ćwiczeniach i innych środkach
mających na celu schudnięcie. Osoby z anoreksją mają zaburzony obraz swojego
ciała i nawet, jeżeli inni mówią, że są mega szczupłe czy wręcz chude – anorektyk
myśli, że wciąż jest za gruby. Przyczyny anoreksji dzielimy na: biologiczne,
psychologiczne i społeczno-kulturowe. Do tych pierwszych zaliczamy: zaburzenia
neuroprzekaźnictwa, funkcjonowania osi podwzgórze-przysadka, uwarunkowania
genetyczne. Czynniki psychologiczne to na przykład perfekcjonizm,
odpowiedzialność, wysokie ambicje i potrzeba sukcesu, niska samoocena,
zaburzony obraz swego ciała, depresja, deficyty poznawcze i emocjonalne, trauma
fizyczna bądź psychologiczna, zaburzenia osobowości. Na to, czy dana osoba
zachoruje na anoreksję, wpływają również: nieprawidłowe relacje
wewnątrzrodzinne, w tym silne więzy pomiędzy członkami, nadmierne wiązanie z
blokowaniem możliwości zdobywania przez dziecko autonomii, nadopiekuńczość,
problemy w komunikacji w rodzinie, unikanie sytuacji konfliktowych, nadmierne
oczekiwanie ze strony bliskich czy występowanie w rodzinie zaburzeń odżywiania,
afektywnych czy uzależnienia od alkoholu. Z kolei czynniki społeczno-kulturowe
wskazują na promowanie przez środki masowego przekazu szczupłej sylwetki jako
sposobu na szczęście i sukces. Czynniki wyzwalające anoreksję to na przykład: okres
dojrzewanie, podejmowanie diet restrykcyjnych, wahania nastroju, depresje,
negatywne i krytyczne uwagi dotyczące masy ciała, wyglądu, przykre
doświadczenia życiowe czy sytuacje stresowe. Do konsekwencji anoreksji należą
utrata masy mięśniowej, osłabienie siły mięśni, bóle i skurcze mięśni, utrata
tkanki tłuszczowej, zaburzenia w termoregulacji ciała, wysuszona i
nieelastyczna skóra, kruche i łamliwe paznokcie oraz włosy, zaburzenia
perystaltyki jelit, bóle brzucha, zaparcia, wymioty, zwolnienie akcji serca,
arytmia serca, niedokrwistość, zawroty głowy, omdlenia, osteoporoza, zaburzenia
biochemiczne oraz hormonalne. Ponieważ organizm nie ma energii, z której mógłby
się ogrzać, anorektykom jest ciągle zimno. Zdarza się, że ciało chorego jest
porośnięte mieszkiem – organizm próbuje się ogrzać. W przypadku kobiet
występują zaburzenia, a nawet zanik miesiączkowania, jak również zmiany w
wielkości jajników, macicy, które mogą być przyczyną niepłodności. Obok
fizycznych konsekwencji niedoborów u osoby chorej należy wspomnieć o:
zaburzeniach koncentracji, pamięci, zdolności uczenia się. Ponadto często występują
wahania nastrojów, depresja, bezsenność, co w konsekwencji prowadzi do
wycofania się chorego z życia społecznego, konfliktów z bliskimi, pojawienia
się myśli, a nawet prób samobójczych.
Problem w leczeniu tego zaburzenia wynika głównie z trudności we współpracy z chorą i jej braku motywacji do leczenia. Ponieważ istniej dużo czynników wpływających na wystąpienie anoreksji, istnieją różne metody leczenia. Do podstawowych celów leczenia jadłowstrętu należy przywrócenie właściwej masy ciała, leczenie ewentualnych fizycznych konsekwencji niedożywienia, problemów psychicznych, jak również próba wyeliminowania dysfunkcjonalnego myślenia czy zaburzonych relacji z innymi osobami.
Pregoreksja
– anoreksja u kobiet w ciąży. Pregoreksja częściej występuje u „kobiet
sukcesu”, dla których wygląd zewnętrzny jest związany z wykonywanym zawodem lub
będących w centrum zainteresowania mediów, np. aktorek, modelek, kobiet
udzielających się w polityce. Kobiety te kontrolują masę ciała, aby ograniczyć
wpływ ciąży na wygląd zewnętrzny poprzez znaczne zmniejszenie ilości
spożywanego pokarmu, głodówki połączone z intensywnymi ćwiczeniami fizycznymi,
wymuszanie wymiotów. Działania te skutkują niedoborami białka, witamin i innych
składników odżywczych zarówno u kobiety, jak i u jej przyszłego dziecka.
Konsekwencje te dotyczą okresu ciąży, połogu i laktacji. Niebezpieczne w tym
zaburzeniu jest również zażywanie środków o działaniu teratogennym i
embriotoksycznym – czyli wywołującym wady u płodu. Osoba z pregoreksją może
doświadczyć niedokrwistości, nadciśnienia tętniczego, krwawienia z dróg
rodnych, ukończenia porodu poprzez wykonanie cięcia cesarskiego, depresji
poporodowej, problemów z karmieniem piersią, a w ciężkich przypadkach nawet
konieczności hospitalizacji i odżywiania pozajelitowego. Jeżeli chodzi o płód i
przyszłego niemowlaka, pregoreksja może doprowadzić do poronienia, porodu
przedwczesnego, niskiej masy urodzeniowej, wad wrodzonych, opóźnionego rozwoju,
problemów z oddychaniem, wyższego współczynnika umieralności niemowląt. Kobiety
chore na pregoreksję powinny być pod opieką lekarza, psychologa i dietetyka.
Bulimia –
o niej też dużo się słyszy. Jest to tzw. żarłoczność psychiczna, która cechuje
się napadami objadania, po których następują zachowania kompensacyjne (prowokowanie
wymiotów, głodówki, stosowanie środków przeczyszczających, moczopędnych, intensywne
ćwiczenia fizyczne). Napady te – według kryteriów – powinny występować co
najmniej dwa razy w tygodniu przez trzy miesiące.
Wśród bulimików
wyróżnia się dwa typy – typ przeczyszczający (regularne jest wywoływanie
wymiotów, nadużywanie środków przeczyszczających, moczopędnych, lewatyw) oraz
typ nieprzeczyszczający (stosowane są głodówki, nadmierne ćwiczenia fizyczne
bez regularnego prowokowania wymiotów czy stosowania środków przeczyszczających
lub odwadniających). Przyczyny bulimii dzielimy na psychologiczne, biologiczne,
behawioralne, systemowe, socjokulturowe. Do tych pierwszych należą: niskie
poczucie własnej wartości, a przy tym mocno wygórowane wymagania względem
siebie, depresja. Biologiczne przyczyny bulimii to: predyspozycje genetyczne i zaburzenia
ośrodka sytości, a behawioralne - nieregularne spożywanie posiłków i
samoograniczanie się. Systemowe przyczyny to te wynikające z życia w rodzinie –
na przykład uzależnienia w rodzinie i nadużycia seksualne. Z kolei
socjokulturową przyczyną bulimii może być presja związana z sukcesem.
Konsekwencje bulimii to m.in.: osłabienie, biegunki i zaparcia, bóle głowy,
niedokrwistość, niszczenie szkliwa nazębnego, refluks żołądkowo-przełykowy,
zapalenie przełyku, zapalenie żołądka, awitaminoza, hemoroidy, zaburzenie
funkcji nerek, układu sercowo-naczyniowego czy zaburzenia natury psychicznej.
Leczenie trwa długo i wymaga współpracy wielu specjalistów, zespołu interdyscyplinarnego,
pod kontrolą jednego lekarza, którego osoba chora darzy zaufaniem. Postępowanie
terapeutyczne obejmuje psychoterapię, edukację żywieniową w zakresie
prawidłowego odżywania oraz farmakoterapię. Bardzo ważne miejsce w leczeniu
pełni terapia wspierająca, czyli nastawiona na relację i otrzymywanie przez
chorego wsparcia ze strony terapeuty.
Co ciekawe, istnieje również diabulimia – bulimia
występująca u osób chorych na cukrzycę. Osoby te starają się zmniejszyć swoją
masę ciała, ograniczając lub pomijając przyjmowanie insuliny.
Napady objadania się - nawracające epizody spożywania znacznie większych ilości pokarmów niż większość ludzi w podobnych okolicznościach, szybciej, z poczuciem utraty kontroli. Występują minimum raz w tygodniu przez co najmniej 3 miesiące. Chory je aż do poczucia dyskomfortu – niezależnie od tego, czy jest głodny, czy nie. Posiłki zwykle spożywa w samotności. Napadom towarzyszy poczucie winy, wstyd, niska samoocena, stres, brak kontroli, odraza do samego siebie. Napadom mogą towarzyszyć takie zaburzenia, jak: choroba afektywna jednobiegunowa, zespół lęku uogólnionego, lęk paniczny, a nawet próby samobójcze.
Do czynników zwiększających ryzyko zachorowania należą: czynniki rodzinne, niezależne od otyłości, takie jak geny, oraz czynniki psychologiczne, związane przeważnie z nadwagą. W leczeniu uwzględnić należy grupy samopomocy, psychoterapię, redukcję masy ciała oraz farmakoterapię.
Bibliografia:
E. Rzońca, A. Bień, G. Iwanowicz-Palus, "Zaburzenia odżywiania –
problem wciąż aktualny".
J. Myszkowska-Ryciak, W. Leśniak i inni, "Poziom wiedzy na temat specyficznych zaburzeń odżywiania na temat specyficznych zaburzeń odżywiania w wybranych grupach populacyjnych".
A. Rajewski, A. Rajewska-Rager, "Zaburzenia odżywiania w praktyce lekarza rodzinnego
– rozpoznawanie i leczenie".
Komentarze
Prześlij komentarz